Välj ljus med omsorg

/ Bild: Cape Candles /
 
Såhär i juletider konsumerar vi väl ändå som allra mest ljus i Sverige. Då kan det kanske vara på sin plats med lite information angående vad det egentligen är vi tänder eld på hemma i stugorna.
 
De flesta ljus som finns i affärerna (ca 15 000 ton av ca 18 100 ton köpta per år) är gjorda av paraffin, en restprodukt från raffineringen av olja det vill säga . Varje gång du tänder ett sådant ljus bidrar detta till växthuseffekten och inte är det hälsosamt för dig själv heller med tanke på alla kemikalier du andas in medan ljuset brinner ner. Visste du tillexempel att paraffinljusen vi använder i Sverige varje år motsvarar utsläppen från 15 000 bilar som förbrukar 1500 liter bensin vardera per år? Som tur är finns det alternativ som är bättre både för miljön och din hälsa.
 
Svanenmärkta ljus består av råvara som till 90% är förnyelsebar och avger minimalt med hälso- och miljöskadliga ämnen när de brinner. Åhléns, ICA, Rusta och ÖB är några av de butiker som säljer Svanenmärkta ljus under eget produktnamn - kika bara efter den lilla Svanenloggan på etiketten.
 
Bivaxljus - mina favoriter. Doftar ljuvligt, är vackra att se på och har en mycket längre brinntid än vanliga ljus. Färdiga bivaxljus hittas ofta på julmarknader, skolbasarer och liknande, men de är också enkla och roliga att göra själv. Allt du behöver är bivaxplattor och en särskild, lite tjockare veke. Tänk på att minst av allt välja ekologiska plattor om du vill pyssla själv, men allra helst; kontakta en KRAV-godkänd biodlare och be om att få köpa rent avtäckningsvax så du slipper så mycket restprodukter och kemikalier som möjligt.
  
På söndag är det första advent, tänd det första ljuset med omtanke om både dig själv och miljön. Bara gör't vettja!

Fredagsgott.

 
 
 
Är det fredag så är det - idag har vi rullat (och ätit) chokladbollar! Jag har provat så många bollrecept genom mina dagar och aldrig riktigt hittat något jag tycker är bäst utan protest, men har lyckats modifiera alla dessa till ett eget som brukar bli finfint. Tänkte bjuda på det och hoppas ni testar och gillar!
 
Blanda
- 3 dl ekologiska havregryn
- 0,5-1 dl ekologiskt rör/råsocker (jag tycker det räcker med 0,5dl, men den del gillar sötare)
- 2,5-3 msk kakao
- 1 msk vaniljsocker
- 100gr smör
- En skvätt vatten
 
Smöret får gärna vara kylskåpskallt och tärnas i mindre bitar som du sedan knådar in. Jobba med smeten i minst 5 minuter med händerna, gärna mer. Ju mer du jobbar, ju godare blir det, trust me. När geggan är färdig, forma dina små bollar och rulla i pärlsocker eller kokos som vanligt. Låt stå i kylen en stund innan servering.
 
Bon appetit!
 

Nödvändigt onödigt?

 
 
Det har skrivits mycket om det senaste avsnittet av pysselprogrammet Philofix på Barnkanalen, där programledaren omvandlade en docka till creepy lampa. De flesta rasar mot programmet, som kvällstidningarna så fint skulle uttrycka det, men många försvarar också det hela och tycker landets föräldrar drabbats av moralpanik. 
 
Att det dräller in massanmälningar, klagomål och arga inlägg till höger och vänster är å ena sidan positivt då det visar att folket sätter ner foten. Samtidigt blir det lätt överdrivet och för mycket, så till den grad att ämnet för reaktionerna plötsligt ses som ett oskyldigt spädbarn som måste skyddas till varje pris. Lite så har det blivit i detta fall tycker jag. "SVT har minsann inte gjort något fel" - "det finns något som heter föräldraransvar" - "programmet riktar ju sig trots allt till äldre barn" - "vi kan inte skydda våra barn från allt". 

Nej, men frågan är väl snarare vad som är lämpligt att visa under barnprogramet, oavsett ålder, och varför eller varför inte. Docklampor har gjorts i TV förut, men då på ett odramatiskt vis. I Philofix blir pysslet i kombination med kusligt skådespeleri, aggressiva manéer och konstiga ordval allt annat än odramatiskt för många barn. Jag undrar ofta, när jag ser på barntv, varför programmen är som de är. Det handlar absolut inte bara om Philofix. Varför måste vi prompt ha barnprogram som handlar om spöken och vampyrer för 2-åringar? Varför säger Alfons, Milla och Viktor att Signe är en "tönt-Signe" för att de inte får vara med och leka? Varför berättar Philofix om en flicka i sommarklänning som blir överfallen av två skumma mördartyper på väg hem från ett kalas (i ett tidigare avsnitt)? 
 
Om det inte är olämpligt, vad är det som gör det lämpligt? Om det inte är onödigt, vad är det som gör det nödvändigt?
 
Barnprogram för mig är program där barnet får lov att glädjas och fascineras över roliga och spännande saker på TV för en liten stund. Spännande som i att Tåget Thomas inte verkar hinna fram för att leverera sin last i tid eller att Nalle Puh fastnat i dörröppningen och måste få hjälp att komma ut. Inte spännande som i nagelbitare där en sitter med kudden framför ansiktet och sedan är vaken hela natten med magont. Äldre barn behöver inte heller introduceras för mördarhistorier för att få spänning även om Nalle Puh-grejen kanske känns lite överspelad vid det laget. Må så mina jämförelser vara en gnutta överdrivna, men jag frågar mig fortfarande varför barn ska inbjudas till mer än vad som är för dem såpass tidigt som det görs nu. 
 
 
Jag tror på att vara öppen och ärlig med sina barn - jag är det definitivt med mina - men det ska ske på deras villkor och i deras takt. "Andra sidan" får tycka att jag är hur lättkränkt och insnöad som helst, men jag fortsätter tro på att barn inte behöver utsättas för mer onödigt än vad de redan gör "bara för att". Under tiden stänger i alla fall vi av TVn och leker eller sätter på en dvd under Bolibompatimmen istället. 

Matsedel vecka 45




Bilder från Yummly.
 
Har varit bedrövligt dålig på att dela med mig av våra veckomenyer det här året; det blev en gång och aldrig igen på ett ungefär. Tänkte ta tag i det nu så åtminstone jag själv har lite roliga recept att se tillbaka på och inspireras av när idéerna tryter. Den här veckan gjorde vi en stor sats med veckosallad (som bara blir godare ju längre den får ligga och gotta sig i kylen) och den har med fördel ätits till nästan precis varenda mål mat som serverats. Ser tråkigt ut i skrift, men är så gott! Tyvärr har den här veckan gått lite upp och ner, med betoning på ner, och det har blivit en del "latmat" såsom varma mackor och tortellini - men det är okej ibland tycker jag.

Måndag:
Spinach Pie Quesadillas m. veckosallad & cremé fraiche.
Tisdag: Stuffed Zucchini m. veckosallad & cremé fraiche.
Onsdag: Pumpkin Fettuccine m. veckosallad.
Torsdag: Spicy Pumpkin Soup m. grovt bröd.
Fredag: Tortellini med röd pesto och vitlöksbröd.
Lördag: Varma mackor
Söndag: Chipotle Popcorn Chicken m. pommes och dippsås.
 
Recept på veckosallad hittar ni förslagsvis här. Eller kanske här.
 
 
 

Återbruk & Diy-lampa

DIY Lampa. Bild och Tutorial från A Beautiful Mess.
 
Jag älskar ju återbruk och jag älskar DIY's - tror ni inte mitt hjärta fladdrade till lite extra när jag såg den här fantastiska och enkla beskrivningen på en lampa gjort av ett IKEA-fat hos A Beautiful Mess? Jag har ett stort, lite smuts-och-silverfärgat, hamrat fruktfat som är alldeles för stort för våra köksytor. Jag har också ett kök som desperat behöver en taklampa. Funderar faktiskt på att försöka mig på det här inom kort. Stay tuned!

Adjö Nordic Kids

 
 
 
Gröna stövlar från Bisgaard / Bruna byxor från AlbaBaby / Blå klöverdress från Metsola / Haklapp från Snoffs Design / Gula frottébyxor från Moonkids
 

Nordic Kids har meddelat att de ska stänga ner sin webshop. Riktigt tråkigt tycker jag då deras utbud av färger och modeller verkligen behövs i UK. Samtidigt förståeligt av samma anledning. Men inget ont som inte har något gott med sig (I guess), nu kan vi passa på att fynda finfint till 40% rabatt! Ovan synes mina favoriter. Metsola och Albababy gör såå mycket fint, det var synd att det inte fanns fler plagg kvar från dem i shoppen. Eller tur kanske, annars hade jag nog gått bananazonkas!

Rundtur hos Stora

 

Beginners know

 
Beginners i Trollhättan ser till att du inte råkar köpa fel färg till ditt barn. Vad skönt med sådan övertydlighet. Så en slipper oroa sig menar jag...

Ekobananer varehär


Blev så glad när vi svängde förbi vårt Coop Nära igår kväll och såg att de helt tagit bort de "vanliga" bananerna ur sortimentet. Eko, eko, ekoså långt min bananradar kunde nå! Tyvärr säljs ju fortfarande de obesprutade gulisarna i plastpåsar, vilket känns sådär både för hälsan och för miljöns skull, men en får vara glad för varje framsteg som görs!

Ett till Tjugofyra

 
1. PepperSprouts / 2. The Papery Nook / 3. Ricón del Caracol 
 
 
Hur årets adventskalender ska se ut hemma hos oss är redan bestämt, men det är lika roligt att surfa runt efter inspiration ändå. Här är tre fina idéer som jag verkligen gillar, särskilt den första tycker jag är alldeles extra underbar. Den sista, där man varje dag fram till jul får plocka fram ett litet bivaxljus att tända, är simpel och fin i motsats till all pakethets och påminner om att enkelt är lika vackert som något annat.
 

RSS 2.0