Björnfiske.

 
 
 
 
 
Fortsätter att rensa i barnens garderober, de har alla växt så väldigt mycket det sista och särskilt Stora har fått säga adjö till många fina plagg. Den här lilla tunikan tillexempel, i älskade tyget med fiskande björnar. Önskar att jag kunde få tag på mer. Om någon ruvar på en halvmeter eller så som de kan tänka sig skiljas från så vet ni vem ni ska höra av er till! 
 
 
 
 
 

Lille & Bror, the risk takers.

 
Tog med mig mina små kottar ut till lekplatsen efter middagen idag, tänkte att lite frisk luft och lek precis innan läggdags kunde vara en vinnare. Hjälp, säger jag bara! Jag är alltid helt slut efter att ha varit ensam på lekplatsen med alla tre, men i vanliga fall brukar Lille & Bror i alla fall hålla sig till sandlådan. Inte idag dock. Nu sprang de hit och dit, kors och tvärs och helst åt olika håll. Snacka om riskprioritering - ska jag rädda ungen som springer ut mot gatan och bilarna eller den lille knatten som rusar mot betongtrappan ner till källaren först? Det bästa som finns just nu är dessutom när mamma säger "nej", då spricker både Lille & Bror upp i världens leenden och tycker att livet är riktigt gött! Håhåjaja. Jag lär i alla fall ha gått ner alla extrakilon till hösten...

Ekotips #1 - Diskmedel.

 
Tänkte slänga in ett ekotips lite såhär på kvällskvisten. Diskmedlet från Ecover, vårt med doft av granatäpple, är inte bara snällt mot miljö och hälsa, det är riktigt bra också! Skummar mycket och länge och avlägsnar fett och smuts väldigt effektivt, bara någon droppe behövs per disk. Produkten är inte testad på djur och har minimal påverkan på vattenlivet väl ute i avloppet vilket känns bra för mig som är djurvän. Flaskan är biologiskt nedbrytbar och diskmedlet är helt fritt från petrokemiska beståndsdelar = inga kemikalier lämnas kvar på disken = inga kemikalier hamnar i min kropp när jag äter från, exempelvis, min diskade tallrik. Dessutom kostar det inte skjortan, vilket ju alltid är väldigt trevligt. Nästa gång det är dags att köpa nytt diskmedel är jag sugen på att testa Ecovers kamomilldoft, känns härligt somrigt!

Pussgrodor & Glada svampar.

 
(Bild lånad från Me&I)
 
 
En förmiddag full av bullar, kaffe, trevliga vänner och två klädstänger fullpackade med fina kläder - det låter väl inte helt fel? Det var det inte heller kan jag lova. Mitt första Me&I party som värdinna gick av stapeln tidigare idag och det var så vädligt trevligt, det gör jag gärna om i höst! Eftersom Lille & Bror egentligen inte är i så stort behov av kläder just nu fokuserade jag mest på Stora idag, hon fick två nya klänningar/tunikor som kommer passa perfekt både i sommar, höst och vinter. Beställde även en t-shirt som alla tre får dela på. Ja, och så lyckades Stora såklart charma till sig en tredje klänning av sin snälla mormor. Hon vet hur man gör, det barnet! Ska bli spännande att få prova allt på barnen i rätt storlekar när det dimper ner i brevlådan om några dagar.

Frukost med Littlephant.

 
Morgonen skulle egentligen bjudit på VIP-mingel och frukost hos Lindex då den nya kollektionen av Littlephant kläder släpptes idag, men jag mådde inget vidare och mitt mingelsällskap blev inringd för jobb. Dessutom har ju kollektionen redan funnits i butik i flera veckor och de saker jag gillar har jag redan lagt vantarna på av rädsla att rätt storlek ska ta slut. Men, min fina sambo/fästman/skotteman tog sig en sväng förbi Lindex på väg till jobbet i mitt ställe och shoppade en body och ett par byxor till våra små. En finfin tygkasse och nyaste numret av Mama fick han med som en liten present. Helt okej!

Hej då smått!

 
Jag har varit så duktig och rensat både bland kläder och skor det sista. Har så svårt att göra mig av med barnens saker så det är löjligt, men det funkar ju trots allt inte att spara precis allt. De här små, gulliga skorna från Kavat tillhör högen med saker som tyvärr måste lämna oss. Tänk att de suttit på Lille och Brors små, fina fötter. Mammahjärtat börjar ju nästan gråta bara jag tänker på det! Men tanken på att de förhoppningsvis får komma och glädja en annan liten krabats små tassar får mig att torka tårarna. Just när det kommer till barnkläder är ju recycling främst roligt trots allt!
 
 

Får det lov att vara lite frukost?

 
Vi håller på att måla om Storas rum här hemma, väggarna behövde verkligen fräschas upp! Samtidigt försöker jag också ta tillfället i akt att rensa bland leksaker. Hon har alldeles för många, så de flesta ska bort, men jag har också planer på att införskaffa ett fåtal nya grejer för henne att leka med. Eventuellt blir det några fina ägg samt ett litet set med burk, skopa, skålar, blåbär och flingor i trä och filt. Allt är målat med giftfri sojafärg och sedan behandlat med hemmagjort bivax och olivolja, stort plus! Har även hittat lite regnbågsfärgade träskålar och annat smått och gott som skulle vara fint i hennes kök, men när jag nu äntligen får rensat så ska jag verkligen försöka att hålla antalet grejer nere på ett minimum. Svårt det där bara, finns ju så mycket fint till de små!

Odd Molly Spring/Summer 2013.

Woodstock Long Dress. Färger: Silky White.
 
Crumple Long Wrap Dress. Färger: Multi & Chalk.
 
Aunt Edna Long Dress. Färger: Chalk & Mid Indigo.
 
Jersey Girl Long Dress. Färger: Indigo & Dark Pink.
 
Crossover Dress. Färger: Sky & Coral.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

IKEA Stockholm 2013.

 
(Bilder lånade från IKEA, eget kollage)
 
Den nya Stockholmskollektionen från IKEA gjorde mig minsann inte besviken! Vilka läckerheter där finns att skåda. Både sideboarden och det gröna skåpet finns även i valnöt vilket är riktigt snyggt, men jag saknar det stora skåpet i gult. Det hade varit en given, ny familjemedlem hos oss. 

Odd Molly Spring/Summer 2013.

Windy Lace Dress. Färger: White, Pearl, Lite Pink, Lite Almost Black.



















Day Off Dress. Färger: Lite Almost Black & Dark Scarlett.
 
Simplicity Improved Dress. Färger: Mid Grey, Lite Pink & Chalk.
 
Rock Me Dress. Färger: Chalk, Coral, Washed Indigo & Dark Indigo.
 
 
I Love Me So Dress. Färger: Dark Indigo, Washed Indigo, Coral & Chalk.
 
 
Stirred, Not Shaken Dress. Färger: Chalk & Lite Nomad.
 
 
The Buzz Sleveless Dress. Färger: Dark Pink, Almost Black & Porcelain.
 

Odd Molly Spring/Summer 2013.

Anglaise Patch Dress. Färger: White & Lite Almost Black.
 
Woodstock Short Dress. Färg: Silky White.
 
Aunt Edna Short Dress. Färger: Mid Indigo & Silky White.
 

Crossover L/S Dress. Färg: Sky.
 


Spacecase Short Dress. Färger: Lite Coral & Lilac.
Spacecase Dress. Färger: Lite Coral & Lilac.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

It's a fine little day for ferm living.

 
(Bilder lånade från Fine Little Day & Ferm Living)
 
Jag vet inte hur många månader som gått nu, men jag är fortfarande lika förälskad i Apple Papple & Pirum Parum som när jag först såg dem. Har en vision om hur de hänger ovanför vårt matbord i köket och vakar över oss när vi äter vår frukost. En dag ska de få flytta hem till mig, därmed basta. Frågan är bara när. Och pärmarna från Ferm Living, behöver jag ens säga något?  Hur mycket kan man unna sig i 25-års present egentligen?
 

En kemikalievärld.

Något som både verkar vara inspirerande och provocerande för människor omkring oss är min och sambons önskan att, i så stor utsträckning som möjligt, bara köpa leksaker i naturmaterial till barnen. Redan innan Stora föddes så försökte vi prata om det här med nära och kära och då klev nog ändå de flesta ombord på vår båt, men i takt med att barnen blir större verkar det också bli svårare och svårare att hålla plasten borta från dem.
 
Det finns flera orsaker till vår anti-plast filosofi; leksaker i naturmaterial håller tillexempel i oändlighet och åldras med värdighet. De är, i vårt tycke, finare än leksaker i plast och dessutom lämnar ofta leksaker i trä och tyg mer spelrum för fantasin. De är lite mindre bestämda och färdiga så att säga, vilket främjar kreativiteten och skapandet hos barnet på ett helt annat sätt. Det har alltså en hel del med både kreativ utveckling och ren och skär estetik att göra.

Men den främsta orsaken är ändå alla kemikalier och hälsoskadliga ämnen som, trots Sveriges/EU's "stränga" lagar, fortfarande gömmer sig i allt från gosedjur till lego. 2007 förbjöds de farligaste ftalarena i de leksaker vi kan köpa i landet, men det finns fortfarande så mycket skit - rent ut sagt - som våra barn stoppar i munnen och kommer i kontakt med varje dag. Inte bara bland deras leksaker utan i våra möbler, i rengöringsmedel, tvättmedel (för att inte tala om sköljmedel) och så vidare. Helt gift- och kemikaliefri är nog svårt att bli i det samhälle vi lever i, men nog kan man åstadkomma ganska mycket kemikaliebantning med ganska få medel - ett utav dem är att utesluta leksaker i plast och gosedjur i annat än ekologiska naturmaterial.

Lille och Bror har än så länge bara leksaker i naturliga material, men Stora börjar mer och mer dras in i "the world of plastic", som jag kallar det. Den nya fascinationen är Littlest Petshop, vilka hon lyckats charma till sig av väl menande släktingar. Men även vi själva har fallit för frestelsen att stryka henne medhårs och framkalla det där lyckliga lilla leendet som uppenbarar sig när hon får något hon verkligen, verkligen önskat sig. Hon har med andra ord en hel del leksaker som med största sannolikhet inte är så nyttiga, både som hon fått av andra och av oss själva. Varför, är väl den stora frågan, när vi nu tycker som vi tycker. Vår klena ursäkt är att det helt enkelt är svårt att säga nej när alla andra säger ja. Det är svårt att stå stark i sina åsikter när alla ifrågasätter. Men i vårt lilla hus har vi nu fått nog - plast- och kemikaliebantningen är igång och den är hård! Det kommer att ta tid, men i framtiden hoppas jag att vår lilla räd kommer att ha avlägsnat det mesta onaturliga i vårt hem; i alla rum, inte bara barnens.  
 
Något som glädjer mig mycket är att det från ett litet politiskt hörn nu även börjar tryckas på när det kommer till miljön där våra barn vistas i barnomsorgen. Emma Vildstrand (MP) och två partikollegor har väckt motioner om handlingsplaner för att Kungsbackas förskolor om 10 år ska vara giftfria (Läs artikeln om motionen här). Jag hoppas på att fler tar efter och att så många barn som möjligt får chansen att vistas i rena miljöer i framtiden. Om det är något jag är tacksam för så är det att Storas förskola är helt ekologisk både när det kommer till leksaker, mat och de rengöringsmedel som används. Det känns tryggt för mig att veta att hon är som i en liten renhetsbubbla där. Tyvärr ligger nog inte tillräckligt stort fokus på just detta ämne för att det ska hända något världsomvälvande ännu, men man måste ju börja någonstans och förhoppningsvis blir Kungsbackas framtida småttingar bevis på detta.





 
 

RSS 2.0