Mamma önskar sig ett nytt kök.

 
Vårt kök är inte bara dåligt planerat utan också kallt och kalt (japp, både med två och ett L). En riktigt härlig, värmande tapet skulle behövas på ena väggen och jag har självklart siktat in mig på Josef Frank. Tycker den är helt fantastisk! Funkar med de flesta färger dessutom vilket är ett plus. Än så länge behöver vi bara två vuxenstolar och är väldigt nöjda med de två vita Eames DWS som vi har, men i framtiden hade jag gärna kompletterat med ett par i färg. Älskar förövrigt kombinationen vitt/trä och har förälskat mig i IKEAs PS-bord, men tyvärr är det på tok för litet för att vi ska få plats fem personer kring det. Det här hade däremot funkat, tror jag måste önska mig det i kombinerad julklapp/födelsedagspresent. Mmm.

Förskoletankar III.

Platsen är vår! Eller, rättare sagt - Stora har fått dagisplats! Förskolechefen blev tydligen jätteglad och lät väldigt entusiastisk när P pratade med henne på telefon, sa att de såg fram emot att få ha Stora hos sig. Hon sa även att Lille och Bror står bra till i kö för platser till nästa höst så vi håller tummarna för att det fortsätter så. Som tur är har ju privata förskolor fortfarande syskonförtur till skillnad från kommunala och på Storas nyblivna förskola är det dessutom en stor prioritet att syskon verkligen får gå tillsammans så det känns bra. Om dryga två veckor ska vi dit för att låta Stora vara med på uteleken tillsammans med de andra barnen en eftermiddag. Därefter blir det ett möte om förväntningar och uppläggning av inskolningstiden och sedan drar karusellen igång... Känns så himla bra! När vi sade upp Storas förra dagisplats trodde jag aldrig att vi skulle få plats på ett nytt Waldorf, men tji fick jag!

Planering: Lille & Brors rum.

 
Det börjar bli dags att ta tag i Lille & Brors rum... Just nu är det bara ett stort kaos med tvättställningar, urvuxna kläder som väntar på att säljas/sparas/läggas undan, leksaker och överblivna möbler som vi inte längre har någonstans att ställa. Känns lite orättvist nu när de börjar bli så stora och medvetna om sin omgivning och miljö - klart de små ska ha det lika mysigt som oss andra! Har börjat göra lite mood boards och tror jag har hittat rätt färger, stil och känsla för ändamålet. Mitt problem är hur rummet ska möbleras och vad vi ska få in för fler möbler än det som redan står där - rummet är stort, men väggytorna få (en halv vägg täcks av inbyggda garderober, en vägg av fönster + element och resterande två mister lite yta pga dörren som måste gå att öppna och stänga).

Ett annat problem jag tampas med är lampan. Vill gärna ha en i stil med "Foto" från IKEA, men just deras blir för liten för det stora rummet. Funderar dock på att köpa två och smälla upp ovanför köksbordet istället, men det är en annan historia. En bumling hade inte varit fel, fast de är ju heller inte överdrivet stora. Kanske ska jag flytta in vår "Maskros" från vardagsrummet till Lille och Bror? Den nöten tåls att tänkas på!

Polarn o Pyret Eco.

 

I förra veckan fick jag mig en oväntad, och väldigt uppskattad, barnfri dag tillsammans med mina fina kusiner och min moster. Lunch i loungemiljö och en chans att kika i affärer utan gnällmonster och kisspauser varvades med skratt och skvaller. Härligt!

Jag hittade inte mycket till mig själv, trots att det var just mig jag skulle försöka fokusera på den dagen. Blev någon kudde från IKEA och en sjal från Lindex rea. Däremot köpte jag ett underbart, grönt skalset från Polarn o Pyrets Eco-kollektion till Stora från Freeport. Veckans erbjudande betydde skalbyxor för 199 kronor och jackorna var nedsatta med 50% så det blev ganska så snorbilligt om jag får säga det själv!

Ångrar lite att jag inte köpte skalbyxor till Lille & Bror också, men jag får helt enkelt vara snabb med att besöka vårrean nästa år istället.

Förskoletankar, del II.

Vi besökte två av tre närliggande, kommunala förskolor idag. Oj. Det var en upplevelse vill jag lova! På det första stället var det ingen som hade någon som helst tid med oss, vi blev slussade från en avdelning till en annan och ingen verkade ens veta något om att vi skulle kika förbi. Är det något jag inte klarar av är det när saker och ting är oorganiserade - vi gick snabbt därifrån. Tyvärr utan att ha fått se lokalerna ordentligt, men varken jag eller P fick något vidare bra intryck av det lilla som vi faktiskt hann vila ögonen på; smutsigt, stökigt, slitet...

På förskola nummer två hade man glömt av oss, men tog sig glatt ann uppgiften att visa oss runt ändå. Personalen verkade trevlig, men jag ogillade tonen de använde mot en del av barnen. Lokalerna var kala och kalla, omysiga och slitna. Närapå 25 barn (..."men det kan komma att bli fler snart") på 3 pedagoger, hemska plastleksaker, kaotisk lek i gruppen... Nej, det kändes verkligen inget vidare.

Som det ser ut just nu lär vi på måndag morgon ringa upp Waldorfförskolan igen och säga att Stora börjar i november. Ja, det ligger längre bort; ja, det är ett föräldrakooperativ; och ja, allt det blir krångligare. Igen. Men vi kan bara inte med rent samvete sätta våra ungar i förskolor som ser ut som de vi besökte idag. Då är det värt det extra krånglet. Flera gånger om...

Att inte behöva oroa sig över hur pedagogerna tilltalar mina barn, att de får halvdan mat och är höga på socker när de kommer hem, att pedagogerna inte har mer än 2 minuter per dag att lägga på varje barn osv. På "Waldorfet" är det harmoniskt, lungt, få barn och många pedagoger, pedagogiska och fina leksaker - och framförallt BRA mat. Tänk vilken lyx med ekologisk och biodynamiskt odlad mat varje dag!

Nej som sagt, det får nog vara värt det extra besväret. Förskolebesöken idag gjorde att alla mina fördomar mot den kommunala förskoleverksamheten tyvärr besannades. Det var till och med lite värre...

Vinterbarn i vinterskrud.

I år behöver vi fortfarande göra en hel del vinter-iga inköp, vet inte riktigt varför vi varit så oerhört sega på den fronten - frosten är ju redan här! Åkpåsarna är i alla fall på väg från Holland nu och det är ju alltid något. En vinteroverall i storlek 60 har vi lyckats rota fram som Lille eller Bror får ärva, men då fattas det ju ändå en overall där. Stora måste också ha en ny och vi behöver se över förrådet med riktiga vintermössor, vantar, ullstrumpor, ullunderställ och fuskpolos. Småpojkarna skulle även behöva ett par ordentliga vind- och vattentäta tossor... Tror vi får ta oss ordentligt i kragen ganska snart och fixa fram allt det där så man faktiskt kan gå ut och leka utan att oroa sig om förfrusna barn även om några veckor. Vinterskor är väl det enda vi inte riktigt behöver köpa i år, Stora fick flera fina par av sin mormor förra året som passar nu också. Och vinterskor är således självklart det enda jag hittat som ger mig riktiga köp-cravings (tur kanske att storlekarna börjar på 28 & ingen av mina små har större fossingar än 25)! Men se på de små rackarna... Och läs produktbeskrivningen (högt, så den hörs!), den är ju som ljuv musik för en mammas öron!

"En varmfodrad nyhet Smidig och robust vinterkänga, dessutom ekologisk och miljömärkt, helt fri från krom, teflon, PTFE och andra fluorerande kolväten. Tillverkad i svenskt vegetabilgarvat skinn och fodrad med ullfoder. Öppningen justeras med snörning. Rejäl tå och bakkappa för att stabilisera och skydda foten. Urtagbar innersula i ull och stötdämpande mellansula för extra komfort. Yttersula av gummi med bra grepp och avrullning. Genom att köpa dessa skor bidrar du till att minska vatten och luftföroreningar. Skadliga ämnen har undvikits och minsta möjliga miljöpåverkan garanteras."
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilder & Produktbeskrivning: Kokobello ]

Förskoletankar.

Det är dags att söka förskoleplats åt Stora igen. Den förra (Waldorf) fick vi ju tyvärr säga upp i början på sommaren då den helt enkelt låg för långt bort för att jag ensam, med småpojkarna i släptåg, skulle kunna både lämna och hämta flera gånger i veckan.

I förra veckan var vi på besök på en annan Waldorfförskola där Stora i princip är garanterad plats med start nu i vinter - fantastiskt! Utegården är definitivt inte lika mysig som där jag gick när jag var liten, men helt okej med tanke på att förskolan ligger inklämd mellan en massa höga lägenhetshus och insidan är så mysig som den bara kan bli. Vi fick bara träffa två av pedagogerna, men båda två verkade trevliga, lugna och harmoniska. Vad väntar vi på?

Mjo... problemet är att den här förskolan fortfarande betyder RESA snarare än "promenera-bort-till-dagis". Först är det promenaden till spårvagnen, sedan resa med spårvagnen, byte till buss och så en liten promenad till förskolan. Med ett barn skulle detta kännas helt okej, men nu har vi dubbelvagnen som ska få plats på morgonfulla spårvagnar och bussar, en ståbräda som kanske inte funkar så bra att rulla i snö = påpälsad 3-åring som ska ta sig fram till fots... Ni förstår. Allt blir ett större projekt. Dessutom är detta ett föräldrakooperativ vilket betyder städdagar, trädgårdsdagar, hjälpa till vid behov osv. Kanske inte vad vi behöver egentligen, vi har ju ganska fullt upp redan.

Samtidigt kan jag/vi bara inte släppa tanken på Waldorf. Särskilt inte när man ser de kommunala förskolorna kring vårt hus. Kalla lokaler, asfalterade utegårdar, många barn, få pedagoger - för att inte tala om maten! Men det går ju inte att komma ifrån att de ligger ruskigt nära, tre utav dem. Det skulle göra livet så mycket enklare... Som jag har förstått det är det dock personalen på en kommunal förskola som bestämmer hur ens 15h/vecka ska disponeras? Det är ju helt klart ett stort minus - vi vill själva kunna bestämma vilka dagar Stora ska gå där! Det får vi ju göra på Waldorf.

Fy, jag känner mig så stressad över det här så det är inte klokt. Förhoppningsvis får vi komma på besök till ett eller två av de kommunala mot slutet av veckan så vi kan jämföra på riktigt. Hoppas på att det ska göra beslutet lättare, men det kanske blir tvärtom?

Åkpåse hit och åkpåse dit.

Den första frosten är här och även om jag personligen gärna väntar lite, lite till innan jag börjar pälsa på barnen alltför mycket så är det ändå snart dags för åkpåse. Och är det inte en djungel så säg, det här med åkpåsar. Det finns ju en uppsjö av modeller, funktioner, passformer,färger och märken - hur ska man kunna hitta rätt?

Till Storas Icandy Apple hade vi Icandys egen åkpåse varvat med en retro lammullspåse som jag hade när jag var liten. Sista vintern hade vi också en i ullig pärlsammet köpt på Liseberg (!). Icandys egna satt naturligtvis bra men jag upplevde den som ganska liten i storlek och rätt så tunn, de andra var också bra på sina sätt men kasade ner hela tiden. Otroligt irriterande!

Till småttingarna blev det efter många om och men Bugaboos egna åkpåsar i den nya färgen Petrol Blue. Lite småtråkiga kanske när det finns så många i tjusiga mönster, men de bör sitta som en smäck i alla fall och det är en utav de viktigaste kriterierna för oss. Insidan är av fleece vilket betyder att den kommer funka även med overaller under och vid mildare väder med bara jacka. Kikade även lite på Buppa Brands påsar, men blev osäker på storleken då de ser ut att vara detsamma som Elodie Details (vilka jag tycker är alldeles för korta i längd). Söta är de i alla fall! 

Beställde gjorde vi från Holland och tack vare det sparade vi in på ganska många hundralappar. Usch vad dyrt det är med åkpåsar - speciellt när man måste ha två! Fick ett mail från Babyplus igår där de skrev att de skulle skicka dem imorgon (dvs. idag) så förhoppningsvis är de här i nästa vecka. Tjoho!
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.

RSS 2.0