En sommarängsvägg.

 
Stora är så lycklig - äntligen, äntligen har hennes efterlängtade tapet kommit upp på väggen! Hon har varit mycket tålmodig, min lilla, och väntat i ett halvår på detta och nu vet lyckan inga gränser. "Åh, det är så fint att vakna till en sommaräng mamma". Någon mer sommaräng lär det dock inte bli då pappan i huset förbjudit mig att köpa fler retrotapeter - ever again. Den var tydligen ruskigt besvärlig att sätta upp, wuups. Härligt blev det i alla fall i rummet och nu ska vi bara komma på något bra sätt att möblera så allt där inne kommer till sin rätt.
 

Hen(t) extra!

Hen - Ett könsneutralt personligt pronomen* som i första hand är ämnat att användas i de fall då könet är okänt, tillexempel vid uppsatsskrivning. "Anta att någon kommer för att hjälpa till, men hen har ingen telefon" är ett exempel på en imaginär händelse där könet varken är känt eller viktigt för meningens poäng. En vanlig missupfattning verkar vara att ordet hen skulle ha något att göra med färger, kläder eller leksaker.
 
Jag ska försöka bena upp det här så pedagogiskt och tydligt jag bara kan:
 
 
- Nej, hen är inte på något vis ett ord skapat för att förbjuda färgen rosa på flickor eller leksaksbilar till pojkar som så många genusmotståndare envist försöker hålla fast vid. Hen är ett ord, rosa är en färg, en leksak är en leksak. Hen är inte rosa, rosa är inte bil, en docka är inte en strumpa. En bil kan däremot vara rosa, en docka kan bära en strumpa och hjälpen utan telefon i meningen i första stycket kan mycket väl vara klädd i rosa - det vet vi inte, det är inte relevant, precis som könet på personen i den meningen inte heller är relevant varför jag valde att skriva "hen" istället för "han" eller "hon".

- Nej, du förväntas inte börja kalla din son, dotter, man eller faster för hen - deras kön är känt för dig, du vet om din man är en man eller kvinna redan och orden "han" och "hon" är på intet sätt avlägsnade det svenska språket vid dags dato. Det finns ingen hemlig sammansvärjning av militanta genusfanatiker som sitter och försöker komma på sätt att beröva dig ditt kön. Däremot finns det många som kämpar för att vissa människors biologiska tillhörighet, vare sig det är han, hon, hen, det eller den, ska räknas lika mycket som en annan. Det är dock en annan och mycket större diskussion - här behandlar vi enbart ett ord. Ett, litet, ynka ord som upprör och skapar så mycket missförstånd. Tänka sig. Hade hen varit ett företag skulle hen fått grym PR under åren som gått.
 
 
Är det oviljan att ge "hen", och därmed ordet "könsneutralt" och därför också indirekt hela genustänket, "rätt" som gör att denna missuppfattning klamrar sig kvar eller är det bara för att folk helt enkelt inte  f ö r s t å r ? Detta frustrerar mig bortom berg och dalar. 
 
When in doubt, tänk såhär:
En man - han.
En kvinna - hon.
Kön okänt, osäkert eller irrelevant - hen.
 
* "Ett personligt pronomen är en typ av pronomen som representerar en person eller ett föremål i en sats."  - Wikipedia.

På fötterna i vinter

Vinterskorna för i år är inköpta och står nu bara och väntar på lägre grader. Nej, vänta, det var ljug - Stora har använt sina Gulliver två gånger redan och Lille och Bror hade sina Vikingar i vagnen på vägen hem från förskolan idag. Ska bli spännande att jämföra och recensera alla skodon vid vinterns slut! 


Lille och Bror har fått varsitt par Viking Buck GTX. Lille i svart/turkos och Bror i navy/orange.
Stora kommer att använda ett par Älg från Kavat och en modell jag inte vet namnet på från Gulliver. Båda är fyndade Second Hand - Gulliverskorna för bara 30 kronor! Sådant gillar vi.
 

Be my Roommate

 
 
Danska Roommates underbara sängkläder och spjälsängsskydd skulle passa så fint inne hos våra små gossebarn. Sängkläder är de egentligen inte i skrikande behov av, men spjälsängsskydd behöver de faktiskt ganska desperat. Nappar flyger kors och tvärs genom spjälorna i natten, armar och fötter fastnar... Tänk så fint och gosigt de här vackra skulle skydda... 

Julspiration

Alla produkter kommer från Ellos bortsett från Julkrubban som är från Ostheimer.
 

In och Ut, vecka 40

 
Det var ett tag sedan jag knåpade ihop en "Veckans IN & UT" nu, här behöver det bli bättring. Hela tanken med dessa listor är ju att jag vid årets slut ska kunna få en bättre överblick över vad vi köper som är onödigt, hur länge/inte alls länge vissa saker får bo kvar hos oss innan de kastas ut och helt enkelt bli en ännu mer medveten konsument. Nu känns det lite som fel vecka för mitt stolta ego att börja skriva listor igen då vi håller på med alla vinterinköp medan jag för någon månad sedan hade världens räd här hemma och gjorde mig av med massvis av grejer. Men, men!
 
 
 
Veckans IN:
 
Nyinköp
- 1 x vintermössa 
- 3 x fleecebyxor
- 2 x fleecejackor
- 2 x vinterskor
 
Begagnat
- 1 x vinteroverall
- 1 x par vinterstövlar
 
Veckans UT:
- 20 x plagg ur min garderob
- 1 x läckande gummistövlar
 
Resultat: -11, alla köp till trots.
 
 
 
Kommentar: Det blir som sagt en hel del som behöver inhandlas nu när vintern nalkas. Försöker att hitta så mycket second hand som möjligt, men en del nyinköp blir det också. Bror ska få ärva Storas första overall från miljövänliga Isbjörn samt hennes matchande vintermössa, men skor hade vi inga i rätt storlek så det fick bli ett par från Viking. Lille har fått en overall från Isbjörn fyndad på Tradera och en nyinköpt, tillhörande vintermössa. Även han har fått ett par nya skor från Viking. Storas overall från förra året är fortfarande mer än lagom på längden, men väldigt trång över magen så där behöver vi troligtvis fixa fram en ny overall. Mössa behöver hon också. Skor till henne har jag lyckats hitta begagnade, ett par Älg från Kavat i ekologiskt skinn. Fleecekläder kräver de på förskolan vare sig det behövs eller ej, så det har vi snällt fått införskaffa till alla barnen. En fleecetröja från förra året går dock att återanvända, så där sparade vi in på ett plagg i alla fall.
 

Be my door mat


Hösten och vintern är härlig, men för med sig en väldans massa grus, lera och gegg när man har många små barnfötter som klampar in i hallen med blöta skor. Skulle verkligen behöva en ny dörrmatta, men tycker det är svårt att hitta en som man ska orka se på varenda gång man går in i köket, på toaletten eller ut och in. Urban Outfitters kan man dock som vanligt lita på, eller vad sägs om raringarna nedan? Den i mitten ger mig Orla Kiely-vibbar dessutom, och det är aldrig dåligt.




 
Bilder: Urban Outfitters.
 
 
 
 
 

Kalenderplanering.

Ja, jag är medveten om att det bara är början av oktober än, men jag har hamnat i världens julbubbla redan. Jag längtar efter mörkret, snön, kylan, alla tända ljus och röda näsor. Kommer troligtvis inte låta lika entusiastisk angående snöflingorna och temperaturen i januari, men än så länge ser jag fram emot vintern. 
 
I år har jag tänkt att fixa en adventskalender med paket till barnen. Jag är inte helt säker, men tror att vi kommer skippa papperskalendern helt i år med tanke på att de yngsta herrarna i huset har en förkärlek till att göra sönder allt som går och inte går att göra sönder. Tänker mig att paketen ska fyllas med lite av varje, inte nödvändigtvis bara saker, utan kanske en liten saga, dikt, sten eller liknande också. Eftersom den 1 december i år infaller på en söndag blir det perfekt att låta varje barn öppna två paket i veckan; barn #1 på söndag & onsdag, barn #2 på måndag & torsdag och barn #3 på tisdag & fredag. På lördagen ska dock alla tre få varsitt litet paket att öppna fyllt med något lördagsgott; kanske en pepparkaka, lussebulle, russin eller liknande. 
 
Frågan är bara hur jag ska göra rent estetiskt? Vi har en tom vägg i köket där en kalender skulle passa bra, men how, is the big question. Här är lite fina konstellationer som jag inspireras av i mitt filosoferande kring denna stora och viktiga julfråga:
 

 
Bild från Lily And Company

RSS 2.0