Ullvår

Riktigt vår är det kanske inte ännu men det milda vädret börjar sakta men säkert dra in över vår stad och det är hög tid att införskaffa något annat än supervarma vinteroveraller till syskontrion. I år tänkte vi testa ullkläder som yttersta lager och se hur det passar oss. Obehandlad ull har ju naturligt vattenavstötande egenskaper och kurar en dessutom plaggen ska de tåla en del.

 
Efter många om och men bestämde vi oss för jackor till alla barnen samt byxor till Lille och Bror från Disana, ett familjeföretag från Tyskland som gör helt ekologiska och GOTS-certifierade ullkläder. Jackorna och byxorna som är på väg hem till oss är i 100% ekologisk, filtad ull med knappar av taguanötter. Byxorna har förstärkta knän och ska vara extra bra för barn som kryper då de tål omild lek väldigt bra och hålls uppe med hjälp av hängsleband. Mina barn kryper inte längre, däremot kan de allt som finns att kunna om "omild lek" så förhoppningsvis ska dessa fungera bra både på förskolan och vid kolonistugan i vår och i höst. Storas byxor är lite annorlunda i modellen, med båda mag- och benmudd, och kommer från svenska Barnfota. De tillverkas för hand i Tyskland och är även de gjorda i ekologisk ullfilt.

Det finns en nackdel med jackorna som grämer mig en aning och det är att luvorna är fasta; jag undviker alltid fasta luvor på lek- och förskolekläder... Utbudet av ekologiska ullkläder, eller ullkläder överhuvudtaget, är tyvärr inte jättestort och fasta luvor är något som finns på i princip alla filtade jackor. De yngsta leker dock alltid på själva gårdsplanen på förskolan. Den består av grus, ett ört- och salladsland, sandlåda och gräsmatta med träd (utan grenar långt ner) - de lär inte vara i farozonen direkt. Och för Stora, som går i storbarnsgruppen och får lov att klättra på berget och i träden lite högre upp, har vi även köpt en ullfleecetröja från norska Nøstebarn som jag hoppas ska komma till använding under de torra vårdagarna. Den är helt utan luva och enkel att bara dra över huvudet när de ska ut och leka. Till ullfleecen ett par ribbstickade ullbyxor att dra över tightsen, även de från Nøstebarn.
 
 
 
 
 
 
 
 
Tycker det ska bli så spännande att testa ullkläder "på riktigt", inte bara som underställ. Nu längtar vi tills våra ullisar dimper ner i brevlådan så de kan kuras och provlekas - och i vanlig ordning utlovas omdöme när de använts ett tag!


Kommentarer
Anonym

Hur dunkade ullkläderna på förskolan?

2016-03-31 @ 20:23:31


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0